הדרכת הורים היא הזדמנות להורים לפנות מרחב פיזי ורגשי לחשיבה על סוגיות הקשורות בהורות, אשר בדרך כלל אין מספיק זמן או פנאי עבורן. זהו מרחב בטוח להתבוננות, בליווי איש מקצוע, בקשר עם הילד, ובקשיים המתעוררים בחיי היום-יום ובמצבי משבר. מדוע הורות היא עניין מורכב במיוחד? אותה אהבה והיקשרות משמעותית בין ההורים והילדים, היא זו שהופכת את הרגשות שבמערכת היחסים לעוצמתיים ולעיתים גם לסוערים. פעמים רבות הורים חווים מצוקה וסובלים מביקורת עצמית או ביקורת חיצונית הקשורות בהורות שלהם וביחסים עם ילדיהם.
ההורים הנם הדמויות המשמעותיות ביותר עבור ילדם, ואמורים להוות עבורו מיכל, משענת, מקור לביטחון, יציבות ותיווך במפגש העולם. הורות היא בין המשימות המורכבות והמאתגרות ביותר בחיינו. עם זאת, להבדיל מתפקידים רבים בחיים בהם נדרשת השכלה, הכשרה או עמידה במבחנים, משימת ההורות איננה כוללת דרישות סף, או קריטריון חיצוני אחר.
מנקודת מבטי, ניתוח ועיבוד הקשיים והרגשות המורכבים, במרחב הטיפולי הייחודי של הדרכת ההורים, מאפשרים פתיחות וקבלה שלהם, ועוזרים להתבונן על התפקיד ההורי במבט עם חמלה תוך הבנה כמה מאמצים ומשאבים מושקעים מצד ההורה. חשוב לא פחות, המרחב הטיפולי מאפשר תנועה ושינוי סביב ערכים המשמעותיים לכם כבני אדם והורים. כמו כן, בטיפול, הורים יכולים לשפר ולהעמיק מיומנויות כגון מנטליזציה וגמישות פסיכולוגית.
לעיתים רבות, הדרכת הורים מתקיימת במקביל לטיפול בילד, ויוצרת מענה משלים ואינטגרטיבי לתהליך הטיפולי אותו עובר הילד. אולם, הדרכת הורים גם עשויה להיות טיפול שלם בפני עצמה. אז באילו מצבים זה מתאים?
כבר בשלבים הראשונים של ההורות, נתקלים ההורים בדילמות ובקשיים. אין הדבר מצביע על הצורך הטיפולי בתינוקות עצמם או בילדים בגיל הרך, אלא דווקא מענה מתאים להורים יכול לסייע בפתרון מרבית הקשיים שמתעוררים בשנות החיים הראשונות של הילד.
במקרים אחרים, הורים לילדים גדולים, חשים שמשהו עם ילדם “מתפספס” או “מתפוצץ”. למרות ניסיונות חוזרים לשנות ולשפר, הדבר בדרך כלל אינו צולח והדינמיקה המורכבת בבית ממשיכה. באם הילד אינו מביע מצוקה או כל קושי בתפקוד אין סיבה להפנותו לטיפול. לכן, הדרכת הורים במקרים אלה, עשויה להתאים כטיפול בפני עצמו, ולסייע במענה בקשר בין ההורה והילד באמצעות סיוע להורה.
דוגמה אחרת לפוטנציאל של הדרכת הורים נוגעת למקרה בו ילד מביע מצוקה ולעתים אף קושי בתפקוד יום-יומי, אך עם זאת איננו בעל מוטיבציה לטיפול או לשינוי. בהדרכת הורים, ההורה כדמות משמעותית עשוי לרכוש כלים הן לחשיבה הן לעיבוד התחושות המתעוררות מול הילד, כמו גם להתנהגות ההורית בפועל. כל אלה אפשריים על אף סירובו של הילד להגיע לטיפול בעצמו. ההורים יכולים להיות סוכני שינוי משמעותיים, ובתקווה הם יסייעו בהפחתת המצוקה של הילד עד להקלה משמעותית, או לחלופין עד אשר יבשיל הילד לטיפול עבור עצמו.
זאת ועוד, במקרים בהם נולד ילד עם קשיים התפתחותיים או רפואיים, נדרשים הוריו בנוסף לאתגר ההורות הרגיל, להתמודד גם עם עומסים פיזיים ורגשיים משמעותיים ביותר, ולעיתים לאורך שנים ארוכות. בעוד הילד מטופל בטיפולים רפואיים, פארא-רפואיים, רגשיים וחינוכיים שונים, ההורים בדרך כלל זוכים לקבלת מענה מצומצם מאד. זאת על אף העובדה שהם נושאים בנטל משמעותי מבחינה רגשית ומבחינות אחרות. הדרכת הורים ארוכת טווח עשויה לסייע הן בבחירות שונות הקשורות לטיפול בילד הן בליווי ההורים, תחושותיהם והדילמות עמם הם מתמודדים.
השתנות המשפחה לאורך השנים הן בהקשרים משמחים (כגון הולדת אחים, מעבר לדירה גדולה יותר) או בהקשרים משבריים (גירושין, מחלה של בן משפחה) דורשת לעיתים את המרחב לעבד את המתרחש במציאות החיצונית, ובהמשך גם במציאות הפנימית. השתנות המשפחה וגילאי הילדים המשתנים משנה פעמים רבות את סוג הדילמות ההוריות, ונוצר צורך מחודש בחשיבה ובשינוי גם בעמדות ובמענה ההורי.
לסיכום, הורים אשר מצליחים לפנות עבור עצמם מקום כהורים, יכולים ליהנות מהזדמנות פז לא רק “לפעול” ולשרוד את קצב החיים המהיר ואת תמרוני הקריירה-משפחה המוכרים לכולנו. הדרכת הורים כטיפול בפני עצמו יכולה להביא להישגים ולחוויה מעצימה ומשמעותית הן בהיבט מצבו של הילד, הן בהיבט החוויה ההורית, והן בהיבט יחסי-הורה ילד.